Verklaring van conformiteit Europese toegankelijkheidswet (EAA)
Datum van publicatie: 9 juli 2025
Bij Expresso vinden we het belangrijk dat iedereen moeiteloos kan winkelen in onze webshop — óók als je een beperking hebt. Daarom investeren we continu in digitale toegankelijkheid en werken we aan een online winkelervaring die voor iedereen prettig en zelfstandig te gebruiken is.
De European Accessibility Act (EU 2019/882) is een Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat producten en diensten toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Deze richtlijn is in Nederland vastgelegd in de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten, en verplicht bestaande digitale diensten om vóór 28 juni 2030 volledig aan de wet te voldoen.
Deze verklaring bevestigt dat Expresso.nl stapsgewijs toewerkt naar volledige conformiteit met de toegankelijkheidsregels en -normen. Transparantie staat hierbij centraal — voor klanten, toezichthouders en de markt.
Wat je bij ons kunt doen
Via onze webshop kunnen consumenten kleding bekijken, selecteren, bestellen en retourneren. Ook kun je contact opnemen met onze klantenservice via e-mail of telefoon.
Wat we hebben onderzocht en in kaart gebracht
In interne tests met gespecialiseerde toegankelijkheidstools hebben we onderzocht waar de huidige webshop nog verbeterd kan worden. Hieruit blijkt dat er op dit moment nog enkele toegankelijkheidsbelemmeringen zijn:
- Niet alle pagina’s zijn volledig bruikbaar met alleen een toetsenbord.
- Sommige kleurcombinaties voldoen niet aan de minimale contrastvereisten.
- Niet alle afbeeldingen beschikken over alternatieve tekst (alt-tekst).
- Er is nog beperkt gebruik van ARIA-labels of -rollen, wat de ervaring voor screenreadergebruikers beïnvloedt.
- Formulieren missen soms correcte labels, waardoor ze lastig leesbaar zijn voor schermlezers.
- Een aantal teksten is moeilijk leesbaar door een te klein lettertype.
- Sommige titel-attributen geven dubbele informatie, wat verwarrend kan zijn voor screenreadergebruikers.
- Sommige interactieve elementen gebruiken geen semantische HTML, waardoor deze slecht toegankelijk zijn voor toetsenbord- en screenreadergebruikers.
- Er is inconsistent gebruik van headingstructuur, waardoor de hiërarchie en navigatie op de pagina onduidelijk kunnen zijn.
- Niet alle formulieren geven duidelijke feedback of foutmeldingen die goed worden voorgelezen door screenreaders.
- ARIA-attributen worden soms overbodig of verkeerd toegepast, wat kan zorgen voor verwarring bij hulpmiddelen.
- Er is geen automatische toetsing van toegankelijkheid ingebouwd in ons ontwikkelproces, waardoor nieuwe content soms belemmeringen introduceert.
Onze vervolgstappen
We zijn ons bewust van deze tekortkomingen en werken eraan om deze structureel op te lossen. We nemen deze verbeteringen mee in het herontwerp van de webshop, dat binnen nu en vijf jaar gepland staat. Nieuwe functionaliteiten en updates worden vanaf heden altijd getoetst op toegankelijkheid, zodat we stap voor stap toewerken naar een volledig toegankelijke website.
Feedback of vragen?
Merk je iets op dat niet goed werkt of lastig toegankelijk is? We horen het graag. Ook voor vragen over deze verklaring kun je contact met ons opnemen via:
Deze verklaring is voor het laatst bijgewerkt op 9 juli 2025.